. . . waar je warm van wordt . . .

Het uur U is aangebroken, de vrachtauto van de vervoerder rijd langzaam achteruit naar de werkplaats. De deur zwaait open, het laden kan beginnen. Alles verloopt vlot en tegen twaalven gaat het richting Nieuw Beijerland. Maar dan is het ook tijd om uit te laden met z’n vieren pakken ze de klus aan en een uurtje later is de auto leeg. Als eerste maar het basisframe plaatsen. Belangrijk is het waterpas is en op de juiste plaats staat.
De volgende dag wordt de kas verder opgebouwd. Diezelfde dag nog volgen de windlade, de balg en de kappen dezelfde weg naar boven. Alles krijgt zijn plaats en de nieuwe kroonstukken prijken boven op de kas.
Vanuit de kerk krijgt men nu al een aardige indruk van het orgel. Natuurlijk zijn we er nog niet want er moet nog wel het nodige werk verzet worden. Werk waarvan de bezoeker, die in de kerk staat te kijken, niet zoveel van meekrijgt. Het aansluiten van mechanieken, een deel van het windkanaal, allemaal “klein” werk.
Na de zondag, waarop men ongetwijfeld over het bouwsel achterin de kerk heeft gesproken, wordt de tractuur aangebracht. Een minutieus werkje, zie het vorige verslagje, dat tijd kost. Vervolgens moet dat dan ook nog eens afgeregeld worden zodat er een fijne speelaard bereikt wordt. Een goed toucher, zoals men zegt, want daar houden organisten van. Vraag ze daar maar eens naar! Vanuit de gemeente is er veel belangstelling. Iets waar een ambachtsman, die met zoveel liefde zijn instrument bouwt, warm van wordt. (Foto’s: A. J. Post)

 

Advertenties

One thought on “. . . waar je warm van wordt . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s