. . . nee, dit kan niet waar zijn . . .

Na de ingebruikname van het orgel is er open orgelmiddag georganiseerd. Deze werd ’s avonds afgesloten met een orgelconcert door Dick Sanderman. Rini Wimmenhove vertelde in een korte toespraak op welke manier het instrument op zijn weg gekomen was. Een opmerkelijke “vondst” die je toch “eigenlijk niet kan laten staan”. Tot er vanuit een andere hoek belangstelling voor het instrument was. Hij schetst in korte lijnen hoe het orgel uitgebreid is met een tweede klavier. Het binnenwerk van het oude huisorgel heeft, zoals Van Dam vaker deed, een plaats in de kast gekregen. Voorbeelden zijn b.v. Kinderdijk, Lambertschaag en Eelde.

De handpomp installatie, die weer in oude staat hersteld is, werd gebruikt tijdens de klankdemonstraties die Aart van Andel liet horen.
Dirk Bakker heeft de, voor hem, uitermate moeilijke vraag gekregen om IETS (!) over Van Dam te vertellen. Hij haakt aan bij de opmerking bij de ingebruikname “. . . jij had hier volgens ons een dubbele agenda. Je onze adviseur, namens de Hervormde Gemeente van Nieuw Beijerland, maar tegelijkertijd hebben we je er ergens van verdacht ook adviseur te zijn van Van Dam.” “Hoe lastig is om in deze tijd zulke waardevolle instrumenten een nieuwe eigenaar te geven.” Dirk verteld dat dit het tweede orgel is met zinken frontpijpen. Dit werd niet gedaan uit weelde, het was crisis in die periode. Een moeilijke tijd, ook voor het huis van Van Dam. Bijzonder is het dan ook dat je dat niet hoort of ziet.  Het heeft een verrassend klassieke klank. Heel anders dan andere orgels die in dezelfde periode gemaakt zijn.
Aart van Andel sluit het officiële deel af met een kort concert waarin hij weer diverse klankkleuren laat horen. Daarna is er voor de gasten ruimte om het instrument verder te bekijken en te bespelen.
De open orgeldag wordt ’s avonds afgesloten met een concert door Dick Sanderman. Naast de solo-orgelwerken was er ook ruimte voor was voor samenzang. Gehoor gevend aan een wens uit de gemeente en ook omdat de primaire taak van dit orgel het ondersteunen van de gemeentezang is.
Deze avond krijgt een vervolg op 22 december met een concert door Rien Donkersloot. Een concert (aanvang 19.30 uur)  zal in teken staan van advent en kerst. Ook dan is er ruimte voor samenzang.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s