Historie

Voor de in 1890/1891 gebouwde Gereformeerde Kerk te Hantum werd in 1899 een orgel gekocht bij H. van der Zee te Makkum. Het orgel heeft regelmatig reparaties nodig. Men besluit om het in 1912 te vervangen door een orgel van de firma Van Dam. Het krijgt acht registers en een klein pedaal, zonder zelfstandige registers, dat aan het manuaal gekoppeld kan worden. Bourdon 16′ (discant), Prestant 8′, Holpijp 8′, Violon 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk (discant).

In deze periode past de orgelmakerij meerdere malen het ‘tweeling aspect toe’, zoals Jan Jongepier omschrijft in zijn boek “Vijf eeuwen Friese orgelbouw’. Er is hier een duidelijke overeenkomt met het orgel in de doopsgezinde kerk van Hyppolitushoef en op details met het orgel van voormalige doopsgezinde kerk te Grijpskerk.

In 1962 wordt de kerk gemoderniseerd. Het orgelbalkon wordt kleiner gemaakt en o.a. de balustrade van het orgel moet plaats maken voor een eigentijdse afscheiding, betimmert met schrootjes. In het bestek komen we een prijs tegen voor o.a. het vermaken van het orgelfront.  De firma Vaas en Bron uit Leeuwarden brengt een offerte uit voor een Subbas 16′ van (C tot b) op een kegellade. De prijs is inclusief een nieuw pedaalklavier van 24 tonen en een pedaalkoppeling. Vaas en Bron voert na goedkeuring van de orgelcommissie het werk uit.  In 1983 is deze pedaalstem weer verwijderd.

DSC_5080

Advertenties